Lezing van Dr. Hedwig v/d Horst.

 

Deze lezing werd georganiseerd door Specialclub Europese Cultuurvogels.

 

Regio 4.

 

Mevrouw van der Horst is als dierenarts werkzaam op het papegaaienopvangcentrum NOP te Veldhoven. Ze heeft zich gespecialiseerd in de gezondheidszorg van vogels en geeft lezingen in den lande.

 

ESB3 


Jonge vogels die constant het middel esb3 krijgen toegevoegd kunnen geen afweersysteem opbouwen en zodoende vrij snel vatbaar zullen zijn.

Therapeutische middelen voor opbouwen van een afweersysteem zijn knoflook, en rode paprika en vooral citroenzuur. Het citroenzuur wordt gebruikt voor het aanzuren van het drinkwater waarvan de ph waarde tussen de 4-5 ph moet liggen om het maximale resultaat te krijgen. Men mag dit eventueel iedere dag geven. Zuur neemt de kalk weg dus als we het drinkwater aanzuren dan extra kalk toevoegen.

Drinkwater is een van de grootste vervuilers omdat dit snel en gemakkelijk vervuild kan worden en naarmate de temperatuur

stijgt , hoe groter de bacteriën in het drinkwater zullen toenemen. Dus vaker het drinkwater verversen zeker in de zomer periode.

 

Megabacteriën.

 

De  megabacteriën is een schimmel die in de maag van de vogel zit, deze is het beste te bestrijden met fugizone dit is een kuur van minimaal 3 weken. Fugizone en baytril zijn te mengen zodat het resultaat beter is.

Om zeker te zijn dat men met megabacteriën te maken heeft altijd een mestonderzoek laten doen.

 

Zwarte stip.

 

Wat is zwarte stip eigenlijk? De zwarte stip die je in het lichaam van een pasgeboren jonge kanarie ziet is de galblaas. Wanneer je vlak na de geboorte jongen hebt met een zwarte stip betekent dit geenszins dat deze jongen altijd ten dode zijn opgeschreven. Een in ontwikkeling zijnd embryoheeft een grote galblas. Normaal schrompelt de galblaas vlak voor de geboorte weg zodat je hem niet meer kunt zien. Uit onderzoek van Gery Dorresteijn bleek dat de zwarte stip vaak niet verdwijnt wanneer de oudervogel uitsluitend zaden voeren aan de jongen. Voeren ze eivoer of verstrek je aangezuurd water, dan verdwijnt de zwarte stip. Bij zaadvoedering wordt er in het maagje van het kuikentje te weining maagzuur aangemaakt en verdwijnt de galblaas niet;bij een infectie zie je ook dat de maag vaak te weining maagzuur aanmaakt met eveneens het gevolg dat de galblaas vergroot blijft. Wanneer op de derde dag nog steeds de galblaas vergroot is gaat het jong meestal dood. Bij het verschijnsel van de zwarte stip komt ook n stuk erfelijkheid te pas.

 

Levervlek. 

Levervlek of dikke lever is te zien bij opblazen van de vogel rond het borstbeen, dit is een donkere plek die te bestrijden is met atozoplonoze.

Dikke lever wordt veroorzaakt door een parasiet, het is een vorm van coccidiose.

De coccidien gaat in de witte bloedlichaampjes zitten. Deze witte bloedlichaampjes zitten, zoals de naam al zegt, in de bloedbaan en vervullen een belangrijke functie bij de bestrijdingvan allerlei soorten infecties. Via de bloedbaan komen besmette witte bloedlichaampjes overal in het lichaam terecht. Tot in de verste uithoeken. Coccidien blijken goed te bestrijden te zijn met zwavelhoudende antibiotica. Via het drinkwater komen deze sulfapreparaten  in de darmen terecht en vanuit de darmen komen ze vervolgens in het bloed terecht waar ze verder rond dolen.In het bloed worden vervolgens alle coccidien gedood. Maar niet de coccidien die ver weg in de uithoeken van het lichaam verstopt zitten.  Ze kunnen daar lang verstopt blijven en wanneer je gestopt bent met je medicijnenkuur kunnen ze weer tevoorschijn komen en zich weer vermenigvuldigen. En dan begint alles weer opnieuw. Met andere woorden : je komt in principe niet meer van de dikke leverziekte af. Tijdens verzwakkingperioden, zoals het broedseizoen en het rui seizoen loop je dan altijd wat meer risico omdat het lichaam dan wat verzwakt wordt. Een kuur voor het broedseizoen en tijdens de rui is dan zeker zinvol.Je moet dan trouwens niet de laatste twee tot drie weken voor de aanvang van het broedseizoen kuren maar net daarvoor. Dus twee,drie of vier weken kuren met Esb3, dan drie weken niets wel vitaminen en dan pas met de kweek beginnen. Esb3 heeft namelijk effect op de caliumhuishouding van de vogel. En wanneer je te lang doorgaat met Esb3 krijgt het popje problemen met de vorming van een goede eischaal. En dat is niet de bedoeling. Ook wordt wel het middel  baycox ingezet. Dit is een zeer sterk middel tegen met name coccidien die in de darm leven. Het doodt alleen de volwassen coccidien die in het bloed zitten. De rest wordt niet aangetast. Het wordt maximaal gedurende twee achtereenvolgende dagen ingezet. Na ongeveer 10 dagen nog n keer herhalen.

 

 

Luns   luns is een erfelijke aandoening  weg te krijgen door selectie en kortere bevedering.

 

Keelmijt.  De mijten veroorzaken ontstekingen, doordat zij zich vasthaken in de slijmvliezen en bloed van de gastheer zuigen. Dit is te horen en te zien aan ademhalings stoornissen en het maken van smakkende en piepende geluiden.Er worden slikbewegingen gemaakt en ziet men wurgende pogingen om iets uit de luchtpijp omhoog te werken.

Dit is te bestrijden met Oramed of met Ivermectine  anti-luchtpijpmijt van de bogena.Het beste is eerst eucalyptische olie in warm water te laten verdampen in het vogelhok, dit opent de luchtpijpen van de vogel zodat het genezingsproces vlotter verloopt.

 

Is aanzuren van drinkwater zinvol ?

 

Wanneer je drinkwater aanzuurt maak je het veel minder bevattelijk voor microorgangsme. Op het NOP te Veldhoven heeft men in het verleden allerlei zuren in het drinkwater uitgeprobeerd. In avicultuur wordt vaak appelazijn gebruikt. Een prima product, alleen is de zuurgraad van dit natuurproduct niet altijd hetzelfde. De experimenten in het vogelpark te Veldhoven hebben geleid tot een beleid om het water van de vogels altijd aan te zuren. Het gevolg van het aanzuren voor het vogelpark is groot geweest: sinds men de vogels aangezuurd water verstrekt heeft men aanzienlijk minder problemen met ziekte- uitbraken!

Het water wordt ofwel met zoutzuur aangezuurd ofwel met citroenzuur. Het lijkt of sommige vogelsoorten een voorkeur hebben voor het ene zuur en andere voor het andere. Zangvogels en tropische vogels hebben een voorkeur voor citroenzuur, hoenderachtigen voor zoutzuur. Begin je met citroen zuur, start dan met 1 gram per literen bouw dat langzaam op. Kriterium is en blijft dat de vogels het aangezuurde water goed opnemen. De zuurgraad zal richting 5.0 gaan.

Dit is voor allerlei microorganismen geen plezierig leefmilieu en dat is natuurlijk goed voor onze vogels. Let wel op ! Zuren zijn goede ontkalkers. Zorg er dan ook voor dat, wanneer je met aangezuurd water begint, de vogels altijd grit ter beschikking hebben. De vogels kunnen dan zelf zorgen dat hun kalk voorraad op niveau blijft.

 

Enten wel of niet zinvol ?

 

In principe zijn er twee entstoffen op de markt voor siervogels. Eentje die ingezet wordt ter voorkoming van kanariepokken bij kanaries en eentje die ingezet wordt bij duiven ter voorkoming van paramyxoen pokken. Enten heeft pas zin op het moment dat het afweersysteem van een vogel functioneert. Globaal geniet de jonge vogels gedurende de tijd dat het in het nest zit bescherming door de afweerstoffen die het van de ouders heeft meegekregen. Wanneer je een jonge kanarie ent heeft het helemaal geen zin en zal de jonge vogel er niets mee doen. Je loopt zelfs kans dat het lichaam van het jonge vogeltje allergisch reageert met een zogeheten anafyactische schock die doorgaans eindigt in de dood van het jong. Pas rond het uitvliegen schakelt er als het ware een knop om in de jonge vogel en gaat hij zelf actief aan de slag met zich te beschermen tegen ziekten. Bij een enting tegen kanariepokken besmet je de vogel met een dood virus. Een dood virus wordt door het lichaam van de kanarie herkend als een lichaamsvreemde indringer en gaat daar meteen afweerstoffen tegen produceren. Omdat het virus dood is kan het zich niet vermeningvuldigen en dus ook de vogel niet ziek maken. Wordt de kanarie in zijn latere leven echter door een echt levend virus besmet, dan herkent het lichaam meteen het virus en is het subiet in staat om effectief het virus aan te vallen en af te doden. Dat is wat je met enten beoogt: het lichaam leren om een (dood) virus te herkennen en heel snel en effectief te bestrijden wanneer het later in z`n leven een levend virus tegen komt. Wanneer geënte vogels in aanraking komen met niet geënte vogels is dat geen probleem. Het virus is immers dood en kan andere vogels dus niet besmetten omdat het zich niet vermenigvuldigt!

 


H.M.Schoonbrood 

 

Einderstr.21 Puth  

 

046-4432640

 

Harrie­_1946@hotmail.com

Lezing van Dr. Hedwig v/d Horst.


Deze lezing werd georganiseerd door Specialclub Europese Cultuurvogels. Regio 4.


Mevrouw van der Horst is als dierenarts werkzaam op het papegaaienopvangcentrum NOP te Veldhoven. Ze heeft zich gespecialiseerd in de gezondheidszorg van vogels en geeft lezingen in den lande. ESB3 Jonge vogels die constant het middel esb3 krijgen toegevoegd kunnen geen afweersysteem opbouwen en zodoende vrij snel vatbaar zullen zijn.

Therapeutische middelen voor opbouwen van een afweersysteem zijn knoflook, en rode paprika en vooral citroenzuur. Het citroenzuur wordt gebruikt voor het aanzuren van het drinkwater waarvan de ph waarde tussen de 4-5 ph moet liggen
om het maximale resultaat te krijgen. Men mag dit eventueel iedere dag geven. Zuur neemt de kalk weg dus als we het drinkwater aanzuren dan extra kalk toevoegen. Drinkwater is een van de grootste vervuilers omdat dit snel en gemakkelijk
vervuild kan worden en naarmate de temperatuur stijgt, hoe groter de bacteriën in het drinkwater zullen toenemen. Dus vaker het drinkwater verversen zeker in de zomer periode.


Megabacteriën.
De megabacteriën is een schimmel die in de maag van de vogel zit, deze is het beste te bestrijden met fugizone dit is een kuur van minimaal 3 weken. Fugizone en baytril zijn te mengen zodat het resultaat beter is. Om zeker te zijn dat men met megabacteriën te maken heeft altijd een mestonderzoek laten doen.


Zwarte stip.
Wat is zwarte stip eigenlijk? De zwarte stip die je in het lichaam van een pasgeboren jonge kanarie ziet is de galblaas. Wanneer je vlak na de geboorte jongen hebt met een zwarte stip betekent dit geenszins dat deze jongen altijd ten dode zijn opgeschreven. Een in ontwikkeling zijnd embryo heeft een grote galblaas. Normaal schrompelt de galblaas vlak voor de geboorte weg zodat je hem niet meer kunt zien. Uit onderzoek van Gery Dorresteijn bleek dat de zwarte stip vaak niet verdwijnt wanneer de oudervogel uitsluitend zaden voeren aan de jongen. Voeren ze eivoer of verstrek je aangezuurd water, dan verdwijnt de zwarte stip. Bij zaadvoedering wordt er in het maagje van het kuikentje te weining maagzuur aangemaakt en verdwijnt de galblaas niet;bij een infectie zie je ook dat de maag vaak te weining maagzuur aanmaakt met eveneens het 
gevolg dat de galblaas vergroot blijft. Wanneer op de derde dag nog steeds de galblaas vergroot is gaat het jong meestal dood. Bij het verschijnsel van de zwarte stip komt ook n stuk erfelijkheid te pas.


Levervlek.

Levervlek of dikke lever is te zien bij opblazen van de vogel rond het borstbeen, dit is een donkere plek die te bestrijden is met atozoplonoze. Dikke lever wordt veroorzaakt door een parasiet, het is een vorm van coccidiose. De coccidien gaat in de witte bloedlichaampjes zitten. Deze witte bloedlichaampjes zitten, zoals de naam al zegt, in de bloedbaan en vervullen een belangrijke functie bij de bestrijding van allerlei soorten infecties. Via de bloedbaan komen besmette witte bloedlichaampjes overal in het lichaam terecht. Tot in de verste uithoeken. Coccidien blijken goed te bestrijden te zijn met zwavelhoudende antibiotica. Via het drinkwater komen deze sulfapreparaten in de darmen terecht en vanuit de darmen komen ze vervolgens in het bloed terecht waar ze verder rond dolen.In het bloed worden vervolgens alle coccidien gedood.
Maar niet de coccidien die ver weg in de uithoeken van het lichaam verstopt zitten. Ze kunnen daar lang verstopt blijven en wanneer je gestopt bent met je medicijnenkuur kunnen ze weer tevoorschijn komen en zich weer vermenigvuldigen. En dan begint alles weer opnieuw. Met andere woorden: je komt in principe niet meer van de dikke leverziekte af.


Tijdens verzwakkingperioden, zoals het broedseizoen en het rui seizoen loop je dan altijd wat meer risico omdat het lichaam dan wat verzwakt wordt. Een kuur voor het broedseizoen en tijdens de rui is dan zeker zinvol.Je moet dan trouwens niet
de laatste twee tot drie weken voor de aanvang van het broedseizoen kuren maar net daarvoor. Dus twee,drie of vier weken kuren met Esb3, dan drie weken niets wel vitaminen en dan pas met de kweek beginnen. Esb3 heeft namelijk effect op
de caliumhuishouding van de vogel. En wanneer je te lang doorgaat met Esb3 krijgt het popje problemen met de vorming van een goede eischaal. En dat is niet de bedoeling. Ook wordt wel het middel baycox ingezet. Dit is een zeer sterk middel tegen met name coccidien die in de darm leven. Het doodt alleen de volwassen coccidien die in het bloed zitten. De rest wordt niet aangetast. Het wordt maximaal gedurende twee achtereenvolgende dagen ingezet. Na ongeveer 10 dagen nog n keer herhalen. Luns luns is een erfelijke aandoening weg te krijgen door selectie en kortere bevedering.


Keelmijt.

De mijten veroorzaken ontstekingen, doordat zij zich vasthaken in de slijmvliezen en bloed van de gastheer zuigen. Dit is te horen en te zien aan ademhalings stoornissen en het maken van smakkende en piepende geluiden. Er worden slikbewegingen gemaakt en ziet men wurgende pogingen om iets uit de luchtpijp omhoog te werken. Dit is te bestrijden met Oramed of met Ivermectine anti-luchtpijpmijt van de bogena. Het beste is eerst eucalyptische olie in warm water te laten verdampen in
het vogelhok, dit opent de luchtpijpen van de vogel zodat het genezingsproces vlotter verloopt. 


Is aanzuren van drinkwater zinvol ?
Wanneer je drinkwater aanzuurt maak je het veel minder bevattelijk voor microorgangsme. Op het NOP te Veldhoven heeft men in het verleden allerlei zuren in het drinkwater uitgeprobeerd. In avicultuur wordt vaak appelazijn gebruikt. Een prima product, alleen is de zuurgraad van dit natuurproduct niet altijd hetzelfde. De experimenten in het vogelpark te Veldhoven hebben geleid tot een beleid om het water van de vogels altijd aan te zuren.Het gevolg van het aanzuren voor het vogelpark is groot geweest: sinds men de vogels aangezuurd water verstrekt heeft men aanzienlijk minder problemen met ziekte- uitbraken!
Het water wordt ofwel met zoutzuur aangezuurd ofwel met citroenzuur. Het lijkt of sommige vogelsoorten een voorkeur hebben voor het ene zuur en andere voor het andere. Zangvogels en tropische vogels hebben een voorkeur voor citroenzuur, hoenderachtigen voor zoutzuur. Begin je met citroen zuur, start dan met 1 gram per literen bouw dat langzaam op. Kriterium is en blijft dat de vogels het aangezuurde water goed opnemen.De zuurgraad zal richting 5.0 gaan. Dit is voor allerlei microorganismen geen plezierig leefmilieu en dat is natuurlijk goed voor onze vogels. Let wel op ! Zuren zijn goede ontkalkers.
Zorg er dan ook voor dat, wanneer je met aangezuurd water begint, de vogels altijd grit ter beschikking hebben. De vogels kunnen dan zelf zorgen dat hun alk voorraad op niveau blijft.


Enten wel of niet zinvol ?

In principe zijn er twee entstoffen op de markt voor siervogels. Eentje die ingezet wordt ter voorkoming van kanariepokken bij kanaries en eentje die ingezet wordt bij duiven ter voorkoming van paramyxoen pokken. Enten heeft pas zin op het moment dat het afweersysteem van een vogel functioneert. Globaal geniet de jonge vogels gedurende de tijd dat het in het nest zit
bescherming door de afweerstoffen die het van de ouders heeft meegekregen. Wanneer je een jonge kanarie ent heeft het helemaal geen zin en zal de jonge vogel er niets mee doen. Je loopt zelfs kans dat het lichaam van het jonge vogeltje allergisch reageert met een zogeheten anafyactische schock die doorgaans eindigt in de dood van het jong. Pas rond het uitvliegen schakelt er als het ware een knop om in de jonge vogel en gaat hij zelf actief aan de slag met zich te beschermen tegen ziekten.Bij een enting tegen kanariepokken besmet je de vogel met een dood virus. Een dood virus wordt door het lichaam van de kanarie herkend als een lichaamsvreemde indringer en gaat daar meteen afweerstoffen tegen produceren. Omdat het virus dood is kan het zich niet vermeningvuldigen en dus ook de vogel niet ziek maken.Wordt de kanarie in zijn latere leven echter door een echt levend virus besmet, dan herkent het lichaam meteen het virus en is het subiet in staat om effectief het virus aan te vallen en af te doden. Dat is wat je met enten beoogt: het lichaam leren om een (dood) virus te herkennen en heel snel en effectief te bestrijden wanneer het later in z`n leven een levend virus tegen komt. Wanneer geënte vogels in aanraking komen met niet geënte vogels is dat geen probleem. Het virus is immers dood en kan andere vogels dus niet besmetten omdat het zich niet vermenigvuldigt! 


H.M.Schoonbrood
Einderstr.21 Puth
046-4432640
Harrie_1946@hotmail.com